Professionele foto's maken met de mobiele telefoon. Kan dat?

De mobiele telefoon - de camera die we altijd bij de hand hebben, altijd met ons meedragen. Kun je daar nou net zulke mooie foto's mee maken als met een "echte" fotocamera?


Als fotograaf zal ik dat uiteraard ontkennen. Meestal zie ik wel een verschil. Meestal, dus niet altijd.... ;-) Soms moet je echt heel goed kijken en inzoomen om het zeker te weten. Op het schermpje van de mobiele telefoon kan het lastig zijn om het onderscheid te bemerken - op een computerscherm verraadt de mobiele foto zich sneller.


Er is dus wel degelijk een verschil tussen een foto gemaakt met een fotocamera of met een smartphone. Hier loop je vooral tegenaan als de lichtomstandigheden niet optimaal zijn. Omdat er in een mobiele telefoon minder ruimte is, is de sensor een stuk kleiner; in lastige lichtomstandigheden te klein om het weinige licht op te vangen. En dat resulteert in bewogen foto's en ruis.


Bij een spiegelreflex- of systeemcamera kun je wisselen van lens. Dat biedt heel veel mogelijkheden qua inzoomen, foto's maken in lastige lichtomstandigheden en spelen met scherptediepte.


De smartphones worden echter steeds geavanceerder, waardoor deze verschillen steeds kleiner worden.

Ook al beschik je over een fotocamera, deze wil of kun je niet altijd meenemen, soms vergeet je die gewoon of je hebt 'm even niet zo snel bij de hand, terwijl zich wel een situatie voordoet die je vast wilt leggen. Hoe handig is dan de smartphone!


Of je hebt helemaal geen fotocamera en bent afhankelijk van de fotografiemogelijkheden van de mobiele telefoon. 


Waar maak jij de meeste foto's van of voor? Van de kinderen? Voor je business? Van al het moois in de natuur? Dan wil je natuurlijk wel de mooiste foto's maken. Bruikbare foto's, foto's die de moeite waard zijn om te delen op social media, die je kunt laten afdrukken, die te gebruiken zijn voor op je website, webwinkel of blog.

Om terug te komen op de vraag: Professionele foto's maken met de smartphone, kan dat?


Een smartphone blijft een apparaat om mee te bellen en te appen. Het vervangt NIET de spiegelreflex- of systeemcamera. Maar je kunt een heel eind in de buurt komen. Je moet soms alleen even weten hoe. Welke valkuilen kun je omzeilen? Welke tips zijn er allemaal om het beste uit je camera te halen en hoe werken die in de praktijk?


Veel van die "aaahhhh", "oooohhhh", "aha"-momenten. Je kunt een kei worden in het maken van foto's met je smartphone. Met de mooiste vakantiefoto's thuiskomen, prachtige foto's van je kinderen maken en zelf foto's kunnen maken voor social media, webwinkel en website. Dat klinkt goed toch?


Doe je mee? Online (als e-book), in je eigen tempo en met leuke opdrachten. EN...met de gouden tip! Klik hier voor meer informatie (of op het bijtje hieronder).