Fine art portret jongetje
Wat is fine art fotografie

Wat is fine art?

Ik maak fine art foto’s. Maar wat is fine art precies? Wanneer is een portret een fine art portret? En waarom zou je een fine art fotoshoot boeken?


Fotografie is toegankelijker dan ooit. Tegenwoordig hebben we de beschikking over relatief goedkope camera apparatuur. We hebben allemaal een camera op onze mobiele telefoon en gebruiken deze (bijna) elke dag.

Dat is natuurlijk geweldig. Mooie momenten moeten vastgelegd worden als herinnering voor later. Helaas is daarmee de waarde van fotografie gedaald, omdat iedereen zichzelf als fotograaf beschouwt. Voor de gemiddelde persoon zonder kennis van fotografie, die gewoon een portret voor aan de muur wil, is het lastig te begrijpen hoe de ene fotograaf anders is dan de andere.


Dat betekent, dat hoewel mensen misschien meer dan ooit weten over fotografie, er tegelijkertijd een gebrek aan begrip is over het werk dat nodig is om een professioneel portret te maken.


Fine art fotografie vereist zowel professionele vaardigheid als artistiek talent. Een fine art portret is daarom voor mij kunst.


Wanneer is een portret een fine art portret?


"Kunst impliceert controle van de werkelijkheid, want de werkelijkheid zelf bezit geen gevoel voor de esthetiek. Fotografie wordt kunst wanneer bepaalde controles worden toegepast.’"- Ansel Adams


Om een fine art portret te maken, moet de fotograaf een idee hebben ontwikkeld en een visie hebben op het uiteindelijke beeld, dat hij/zij zal maken. De fotograaf is in staat om het uiteindelijke beeld te zien. De details van de foto zijn zorgvuldig gepland. Er heeft een creativiteit plaatsgevonden om het uiteindelijke portret te creëren.


Een fine art fotograaf moet over de technische vaardigheden beschikken en weten hoe de camera én het licht te gebruiken om het uiteindelijke beeld te krijgen.


De stijl van de fotograaf is consistent en herkenbaar. De foto is fijn om naar te kijken. Er zit een verhaal achter de foto, maar deze hoeft niet door iedereen op dezelfde manier begrepen of uitgelegd te worden. Het staat een ieder vrij om zijn/haar eigen fantasie de vrije loop te laten.

In mijn foto’s valt op, dat de aandacht naar de ogen gaat, omdat ik geloof, dat je alle emoties in de ogen kunt lezen.


Als je kiest voor een fine art fotograaf als ik, dan waardeer je het verschil in beeldende kunst. Je herkent de kwaliteit en hebt respect voor het creatieve proces en de vaardigheden die nodig zijn om deze foto’s te maken.

Je kiest voor mij en de investering in het laten maken van een kunstportret, omdat je begrijpt en waardeert wat je ziet. Díe kwaliteit wil je voor jezelf.

COPYRIGHT © CRE@NITA FOTOGRAFIE


Masterclass fine art portretfotografie - fotografieworkshop Toveren met Licht - Friesland


Wil jij ook een eigen website maken? Kijk eens bij One.com voor de vele mogelijkheden en het gemak van de websitebuilder. Heel gebruiksvriendelijk en niet duur.