Masterclass Fine Art

portretfotografie

In slechts een paar uurtjes tijd leer je alles over het maken van fine art portretten in de studio en het bewerken ervan.

VAN IDEE TOT PORTRET

Vier uren lang neem ik je mee in mijn wereld van fine art portretfotografie in de studio. Ik vertel je alles over mijn visie over licht & schaduw, kleur & sfeer. Ontdek of jij mijn passie voor fine art fotografie deelt.

Leer fotograferen, zoals o.a. Rembrandt schilderde en ontdek hoe je een eigen stijl kunt ontwikkelen.


Ik neem je mee in mijn wereld van creativiteit; hoe wordt een idee uiteindelijk een fine art portret? Waarom is een fine art portret zo uniek? Waarom maakt het ene portret meer indruk dan het andere? Zijn accessoires een waardevolle toevoeging, waarom en hoe dan?

Ik vertel je waar ik mijn inspiratie vandaan haal en hoe jij het beste uit je (creatieve) zelf kunt halen. Want wist je, dat iedereen op zijn/haar eigen manier creatief is?

 

KEN EN STUUR HET LICHT

Ik laat je zien hoe je het natuurlijke licht beheerst om de sfeer te creëren voor een uniek, tijdloos fine art portret.

Je leert hoe je met simpele middelen de mooiste portretten maakt. We maken tijdens deze workshop gebruik van daglichtlampen.

Als je zelf flitslampen gebruikt, leer je hoe je die in kunt zetten om dezelfde resultaten te bereiken.


DE TECHNIEK

Ik laat je zien hoe je volledig manueel fotografeert en hoe je de RAW bestanden bewerkt in vooral Photoshop (via Lightroom), zowel in kleur als in zwart/wit. Je leert welke invloed het diafragma en de sluitertijd hebben op het portret en hoe je zelf de controle over de camera hebt. Direct het gewenste resultaat uit je camera. Met het bewerken van de foto giet je er nog een eigen sausje, jouw eigen stijl overheen, maar de basis moet goed zijn.

 

Dagdeel 1  staat volledig in het teken van FOTOGRAFEREN. We starten met een korte theorie en daarna gaan we een uitgebreide fotoshoot doen. We werken met tenminste 1 (kind/tiener) model (is aanwezig). Ik laat je zien hoe je deze begeleidt, zodat je als fotograaf één wordt met je model. Je krijgt zelf ook voldoende gelegenheid om te fotograferen.

EXTRA BONUS: Je ontvangt super handige tips hoe je zelf als fotograaf het haar en de make up van je model kunt verzorgen.


In dagdeel 2 (na de lunch) gaan we de foto's van die ochtend bekijken en BEWERKEN. Eerst laat ik je wat mogelijkheden van Lightroom zien en daarna toon ik je mijn gehele bewerkingsproces in Photoshop. We gaan het hebben over huidretouching, beeldbewerking, kleurgebruik, het benadrukken van licht en schaduw en hoe we eventueel een andere achtergrond invoegen.

Is dit wat voor jou?

 • Deze inspirerende fine art workshop is voor elke fotograaf, die meer wil weten over fine art fotografie en wil leren om unieke portretten te maken.
 • Je wilt je fotografieniveau naar een hoger plan tillen. Je wilt je als fotograaf verdiepen (specialiseren) of juist verbreden.
 • Je wilt leren hoe je een idee uitwerkt tot een beeld en hoe je meer uit je creatieve zelf kunt halen.
 • Je bent in het bezit van een camera met verwisselbare (lichtsterke) lenzen. Tijdens de workshop gebruik je het objectief met het grootste diafragma (f/2.8 of groter).
 • Je hebt kennis van de begrippen diafragma, sluitertijd en iso en je weet de instellingen op je camera te vinden.
 • 's Middags laat ik je zien hoe mijn bewerkingsproces in zijn werk gaat, je krijgt een kijkje in mijn "keuken". Het is handig om voorkennis te hebben van Photoshop. Begrippen als maskers en lagen zijn je niet geheel onbekend.
 • Mocht je na deze masterclass nog meer kennis willen over deze vorm van fotografie of de fotobewerking in Lightroom en Photoshop, dan bestaat er de mogelijkheid om een extra trainingsdag te boeken.
 • Lees hier waarom eerdere deelnemers deze masterclass aanraden.

DATUM MASTERCLASS:


in overleg op een doordeweekse dag (ma-vr) van 9.30 - 13.30 uur (het tijdstip kan op sommige data flexibel worden ingevuld)

WAT GAAN WE DOEN?


Conceptontwikkeling

Ik leg je uit hoe je een idee vertaalt tot een uiteindelijk beeld.

Wat is fine art fotografie? (lees hier alvast iets meer daarover) Modellen zoeken, klanten, kleding, alle stappen van idee tot beeld, creativiteit, inspiratie, licht, alles komt aan bod.


Fotograferen

Bij fine art fotografie is het licht van grote invloed op de sfeer van het portret. Welke lichtbronnen zijn er en hoe gebruik je dat op de juiste manier?

Hoe ga je met de modellen om, zodat je precies dat beeld creëert wat je in je hoofd had. Ik laat je zien waar je op moet letten bij licht, poses, kleding, camera-instellingen, achtergrond en accessoires. Ook kijken we hoe groot de invloed is van make up en haarstyling.


Fotobewerking

Na de lunch gaan we aan de slag met het bewerken van de foto's. Dit gebeurt vooral in Photoshop (via Lightroom). Je ontvangt tools om je foto's te voorzien van de juiste kleuren en contrasten. Ik laat je zien hoe je in de fotobewerking invloed uitoefent op licht en schaduw en hoe je huid retoucheert. Een dag vol met technieken.


Voldoende aandacht

Omdat jij de enige deelnemer bent, werken we in jouw tempo en is er volop aandacht voor jouw knelpunten & specifieke vragen. Er is alle ruimte voor het maken van foto's.

PRAKTISCHE INFORMATIE


Wanneer: in overleg op een doordeweekse dag (ma-vr)

Tijdstip: 10.00 - 15.00 uur

Waar: Studio Cre@nita te Burdaard (Friesland)

Tarief: € 399,00

Dit bedrag is exclusief 21% BTW - inclusief koffie/thee met lekkers én GRATIS e-book als handout (t.w.v. € 99,00)


Er is elke maand slechts beperkt plek. Wil je meer training/coaching? Dan kun je een extra dag van 3 uren bijboeken. Kijk hier voor meer informatie.

Op deze Masterclass zijn de Algemene Voorwaarden Workshops van toepassing. Door je aan te melden, ga je daarmee accoord.

De Masterclass en workshops zijn niet toegankelijk voor fotografen, die zelf workshops/masterclasses verzorgen.

Na het volgen van een workshop/Masterclass bij Cre@nita is het niet toegestaan binnen 2 jaar zelf insgelijke workshops/masterclasses te geven.

Na deze masterclass.....


 • heb jij voldoende tools ontvangen om in je eigen stijl portretten te ontwikkelen
 • heb je geleerd hoe je je eigen creativiteit kunt aanspreken...
 • en hoe je fantasie omzet naar een beeld
 • heb je heel veel inspiratie om zelf aan de slag te gaan
 • kun je een tweede trainingsdag bijboeken als je meer verdieping wilt, meer wilt weten over het bewerken van foto's of andere vragen beantwoord wilt hebben
 • mag je lid worden van een besloten facebookgroep waar je terecht kunt met vragen en waar je collega's kunt ontmoeten